Sunday 3 February 2013

Uji - Kenya puder

Hommik algab paljude kenyalaste jaoks tassi uji pudruga. Seda pool veedelat putru juuakse kuumalt või külmalt suure hulga suhkruga. Seda tehakse kodus, antakse koolisööklates, tänavaäärsetes söögikohtades ning tuuakse ka 15-liitriste nõudega ehitusplatside serva ja juuakse suurtest värvilistest plastmasstassidest.

Uji on swahili keeles puder, mistahes puder, aga enemasti mõeldakse selle all pruuni kisselli-laadset hirsist tehtud piimata putru. Hirss, mida kasutatakse uji jaoks ei ole mitte Eestis tuntud kollane pehme pudrumaterjal. Siin kasvatatakse Korakaani sõrmhirssi, mida loetakse toitaine väärtuse poolest parimate teraviljade hulka. Sellel on lihtsasti omastatav valk ja väga palju rauda.
Enamus kenyalasi aga ei hooli palju selle teaduslikust väärtusest, lihtsalt teatakse, et aastasadade vältel on emad seda ujit oma peredelt teinud ja see on mõnusalt kõhu ära täitnud. Uji on esimene söök, mida antakse imikutele rinnapiima juurde, või selle asemel. See on toit, mida tavaliselt antakse raskelt haigetele inimestele kosumiseks. Vaesemates peredes, ja piirkondades, kus hirsi pole saada, tehakse ujit maisijahust, aga selle toiteväärtus on väga madal ja põhjustab sageli lastel valetoitumisega seostatud punnkõhtusi. Paljudel peredel on uji ainuke toit, ja on aastaaegasid, kui ka seda ei jätku kõigile pereliikmetele. 

Mõned pereemad lisavad hirsijahule juurde kassava jahu ja/või sorgo jahu. Kikuyud jahvatavad herne- ja oaliike ja tugevdavad sellega putru. Viktooria järve kaldal elavad Luod panevad ka kuivatatud omena kala jahu. Kõigi nende jahude seguna hakkab see juba natuke kama meenutama

Mina teen ujit ainult hirsi jahust, mitte kunagi maisijahust. Nii nagu ka kisselli puhul, panen vee keema ja segan teises kausis hirsijahu ja vee kuni kõik jahuklimbid on ilusti ära segunenud. Valan segades keevasse vette ja sega hoolega, et klimpe ei tule kuni läheb uuesti keema. Pärast umbes 10 minutilist keetmist võtan tulelt ära, lisan sidrunimahla ja suhkrut ja viin lauale. 

Lisamärkmed Kenya sidrunid ongi rohelist värvi, kui nad on söömisvalmis. Kõiki kuivaineid tuleb hoida korralikult kinnikäivates purkides, muidu teevad kuivainekoid laastava töö.

No comments:

Post a Comment