Hommik algab paljude
kenyalaste jaoks tassi uji pudruga. Seda pool veedelat putru juuakse
kuumalt või külmalt suure hulga suhkruga. Seda tehakse kodus,
antakse koolisööklates, tänavaäärsetes söögikohtades ning
tuuakse ka 15-liitriste nõudega ehitusplatside serva ja juuakse
suurtest värvilistest plastmasstassidest.
Uji on swahili
keeles puder, mistahes puder, aga enemasti mõeldakse selle all
pruuni kisselli-laadset hirsist tehtud piimata putru. Hirss, mida
kasutatakse uji jaoks ei ole mitte Eestis tuntud kollane pehme
pudrumaterjal. Siin kasvatatakse Korakaani sõrmhirssi, mida loetakse toitaine väärtuse poolest parimate teraviljade hulka.
Sellel on lihtsasti omastatav valk ja väga palju rauda.
Enamus kenyalasi aga ei
hooli palju selle teaduslikust väärtusest, lihtsalt teatakse, et
aastasadade vältel on emad seda ujit oma peredelt teinud ja see on
mõnusalt kõhu ära täitnud. Uji on esimene söök, mida antakse
imikutele rinnapiima juurde, või selle asemel. See on toit, mida
tavaliselt antakse raskelt haigetele inimestele kosumiseks.
Vaesemates peredes, ja piirkondades, kus hirsi pole saada, tehakse
ujit maisijahust, aga selle toiteväärtus on väga madal ja
põhjustab sageli lastel valetoitumisega seostatud punnkõhtusi.
Paljudel peredel on uji ainuke toit, ja on aastaaegasid, kui ka seda
ei jätku kõigile pereliikmetele.
Mõned pereemad lisavad hirsijahule juurde kassava jahu ja/või sorgo jahu.
Kikuyud jahvatavad herne- ja oaliike ja tugevdavad sellega
putru. Viktooria järve kaldal elavad Luod panevad ka kuivatatud
omena kala jahu. Kõigi nende jahude seguna hakkab see juba natuke
kama meenutama
Mina teen ujit ainult
hirsi jahust, mitte kunagi maisijahust. Nii nagu ka kisselli puhul,
panen vee keema ja segan teises kausis hirsijahu ja vee kuni kõik
jahuklimbid on ilusti ära segunenud. Valan segades keevasse vette ja
sega hoolega, et klimpe ei tule kuni läheb uuesti keema. Pärast
umbes 10 minutilist keetmist võtan tulelt ära, lisan sidrunimahla
ja suhkrut ja viin lauale.
Lisamärkmed Kenya sidrunid ongi rohelist värvi,
kui nad on söömisvalmis. Kõiki kuivaineid tuleb hoida korralikult kinnikäivates purkides, muidu teevad kuivainekoid laastava töö.
No comments:
Post a Comment